måndag 17 maj 2010

Ner som en pannkaka

En jag älskar oändligt mycket har asperger. Därför gjorde det mer än ont när en högt uppsatt analytiker inom polisen igår på bästa sändningstid sa att människor som "lider av" (min älskling lider inte) asperger ofta saknar empati. Han syftade förstås på trippelmördaren i Härnösand.

Jag syftar på alla underbara aspergare jag träffat när jag säger att det inte finns en gnutta empatibrist i någon av dem.

5 kommentarer:

Jessica sa...

Äh det där var ju bara tjafsigt.
Personen de syftar på har inte ens en diagnos. Det finns inget statistiskt samband mellan att människor med Asperger, eller psykiska sjukdomar är mer benägna att begå brott än andra, snarare är det en mycket grov missuppfattning. När han, experten (hör ironin), säger att om han haaaar ett neuropsykiatriskt funktionshinder så har det säkert spelat med.
Yeah right. Och det finns människor överallt med jobbiga barndomar, eller som har Asperger (man HAR det, lider kan nån annan göra) eller en psykisk sjukdom. Det innebär per automatik inte att man känner sig kränkt och går och mördar tre personer med en genomtänkt flyktplan efteråt. Så du var inte ensam om att tycka att det var ett elände.

Lotten Bergman sa...

Väl rutet, Jessika!

Någon behöver ge Asperger ett ansikte så att alla dessa vanföreställningar försvinner!

(En gång gav jag marmeladen ett ansikte. Det var kladdigt.)

Damen sa...

Jag tycker Agneta Lindberg i Bonde söker fru gav Aspergers syndrom ett väldigt trevligt ansikte!

cruella sa...

Nä, fy för sånt amatöriserande! Väldigt okunnigt och faktiskt oförsvarligt att slafsa så med begreppen och vad det kan innebära.

Bra artikel om detta i dagens DN (7 juni).

Howdy Sailor sa...

Jag ska kolla DN! Tack för tipset!